فهرست مطالب:
تحصیل در زمینه هوش مصنوعی خیلی به تحصیل در رشتههای علوم کامپیوتر شبیه هستش. هوش مصنوعی یعنی ساخت سیستمهای هوشمندی که میتونن به جای انسان تصمیم بگیرن. تو دنیای فناوری امروزی، هوش مصنوعی خیلی معروفه و میتونه در حل مسائل زیادی در دنیا کمک کنه. از طریق مدلسازی رایانهای و تکنیکها، میشه سیستمهای تصمیمگیری هوشمند ایجاد کرد و به درک هوش انسانی کمک کرد. این یعنی اینکه برنامههای هوش مصنوعی میتونن زمینههای مختلفی از روانشناسی، حسابداری و مهندسی رو که با هوش انسانی مرتبطن رو بررسی کنن.
رشته هوش مصنوعی تو دنیای تحصیلی خیلی پرطرفداره و برای دانشجوها که علاقه دارن تو این حوزه تحصیل کنن، فرصتهای خوبی وجود داره. بعضی کشورها و دانشگاهها خیلی زودتر از بقیه به ارائه برنامههای تحصیلی در این زمینه پرداختن. تو این دانشگاهها، به خاطر امکاناتی که دانشجوها در اختیار دارن، میشه گفت تحصیل تبدیل به یه فرصت استثنایی برای پیشرفت میشه. ما تو کیبست بهترینها رو معرفی می کنیم و خیلی خوشحالیم که در کنارتونیم. اگه شما هم کنجکاو هستید که بدونین بهترین دانشگاه هوش مصنوعی جهان کدومه، پس ما رو تا انتهای این مقاله همراهی کنین.
ساختار برنامه های تحصیلی هوش مصنوعی
ساختار و مطالب برنامههای تحصیلی در زمینه هوش مصنوعی میتونه از دانشگاه به دانشگاه دیگه فرق کنه و همچنین میشه این رشته رو با علوم دیگه مثل علوم کامپیوتر و رباتیک ترکیب کرد. البته اولین گام برای کسی که میخواد توی رشته هوش مصنوعی تحصیل کنه، باید این باشه که دقیقاً برنامههای تحصیلی و واحدهایی که توی رشته هوش مصنوعی اون دانشگاه ارائه میشه رو بررسی کنه تا بتونه انتخاب مناسبی انجام بده.
بعضی از برنامههای هوش مصنوعی واحدهایی دارن که باید گذراند و بعضی واحدها به اختیار دانشجو هست که انتخابشون کنه. این یعنی دانشجو میتونه قسمتی از برنامه هوش مصنوعی رو بر اساس علایق و آینده شغلیاش انتخاب کنه. تو رشته هوش مصنوعی تو مقطع کارشناسی، معمولاً حدود سه تا چهار سال زمان میبره. دانشجو میتونه مدرک کارشناسی علوم هوش مصنوعی یا کارشناسی مهندسی هوش مصنوعی رو از دانشگاه بگیره و اگه تصمیم بگیره تو مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کنه، حدود دو سال و برای دکتری و مطالعات تکمیلی هم معمولاً بین دو تا چهار سال زمان میبره. برخی از برنامههای مشترک با رشته هوش مصنوعی به صورت زیر هست:
- اصول برنامهریزی و حسابداری
- اصول سیستمسازی و معماری
- مبانی هوش مصنوعی
- مهندسی نرمافزار
- تکنیکهای ریاضی برای هوش مصنوعی
- رباتیک
- شبکههای عصبی مصنوعی
- آموزش ماشینی
بهترین دانشگاه هوش مصنوعی جهان
قبل از معرفی بهترین دانشگاه هوش مصنوعی جهان، لازمه بگم که کشورهای فرانسه، انگلستان، آمریکا، کانادا و آلمان بهترین کشورها برای تحصیل رشته هوش مصنوعی هستن. حالا بریم تا بهترین دانشگاه هوش مصنوعی جهان رو بهتون معرفی کنم:
1. Harvard University
دانشگاه هاروارد تو ایالات متحدۀ آمریکا یک دانشگاه استثنایی و با ارزشه که دانشجوها از جاهای مختلف دنیا میان توش درس بخونن، به ویژه کسایی که دلشون میخواد تو زمینه هوش مصنوعی فعالیت کنن. بیشتر معروفیت دانشگاه هاروارد تو این زمینه به دانشکده مهندسی و علوم مهندسی (John. A Paulson) مربوط میشه.
تو این دانشکده، مؤسسهای هم هست به اسم مؤسسه علوم محاسبات کاربردی که دورههای کارشناسی تخصصی در زمینهی هوش مصنوعی و علوم شناختی ارائه میده. دانشگاه هاروارد تحقیقاتش یه سبک خاصی داره. به دلیل اینکه تحقیقات مدرن باید با رشتههای دیگه هم پیوند داشته باشه، این دانشگاه تحقیقاتش رو تو زمینههای مختلف و با همکاری با دانشگاههای دیگه انجام میده.
به همین علت تو این دانشگاه، میزان موفقیت تحقیقات هوش مصنوعی به بالاترین میزان ممکن میرسه. واسه همین بهتره بگیم که دانشگاه هاروارد یکی از بهترین جاها برای خوندن هوش مصنوعیه. تو این دانشگاه یه ربات خفن با فناوری میکرو ربات جاوسوسی هاروارد یا (HAMR) طراحی شده، که از شکل سوسک الهام گرفته. این ربات یک کاره نیست، انگار همه کارست! میتونه سریع حرکت کنه، پرش کنه، از ارتفاع بالا ببره و حتی محموله حمل کنه. حتی از ارتفاعات بلند بدون صدمه دیدن بیفته.
اگه میخواید به صورت حرفهای تو کمترین زمان ممکن متنتون رو به صدا تبدیل کنید و روی ویدیو بزارید یا به صورت ویس روی سایت ازش استفاده کنید، بهتون پیشنهاد میکنیم به صفحه “بهترین هوش مصنوعی تبدیل متن به صدا” ما سر بزنید.
2. Oxford university
دانشگاه آکسفورد، یه جورایی جواهر نهفته تو دنیای دانشگاهاست. آکسفورد به عنوان دومین دانشگاه قدیمی جهان شناخته میشه و طی سالها فعالیت توی زمینه آموزش و پژوهش، برنامههای فوقالعادهای رو ارائه داده. تو ردهبندی دانشگاههای جهان (QS) در سال 2024 تو رتبه سوم قرار داره.
آکسفورد تو زمینهی هوش مصنوعی هم از دانشگاههای برتره. تعداد زیادی از فارغالتحصیلان این دانشگاه توی رشتههای مهندسی و علوم کامپیوتر آثار بیشمار و خارقالعادهای خلق کردن. برای علاقهمندان به هوش مصنوعی، این دانشگاه یک برنامه کارشناسی ارشد و پیشرفته در علوم کامپیوتر با تخصص هوش مصنوعی ارائه میده.
تو این برنامه، دانشجوها میتونن تکنیکهای جستجوی هوش مصنوعی رو از مباحث اولیه تا پیشرفته یاد بگیرن، مسائل بهینهسازی و مشکلات برنامهریزی رو مدلسازی کنن و سپس اونا رو تو عمل به کار ببرن.
3. Stanford University
از سال ۱۹۶۲ دانشگاه استنفورد تو دنیای هوش مصنوعی فعاله. تو این دانشگاه، دانشجوهای بومی و غیربومی با علاقه به هوش مصنوعی دعوت به تحصیل میشن و توی آزمایشگاه هوش مصنوعی کنار هم جمع میشن. تو این آزمایشگاهها یه جمعیت عظیم از دانشجوها و استادها سیستمهای مختلف هوش مصنوعی رو توی عمل اجرا میکنن.
یه مثال از همکاری توی این آزمایشگاه، ساختن یه سیستم برای هواپیماهای بدون سرنشین توسط دانشجوهای هوانوردی با دانشجوهای علوم رایانهای هست. با این سیستم، این هواپیماها میتونن بدون هیچ درگیری یا مشکلی توی آسمان پرواز کنن.
آزمایشگاه هوش مصنوعی دانشگاه استنفورد تعدادی دوره تحصیلی برای علاقهمندان به هوش مصنوعی داره که واقعاً جذابن. این دورهها شامل مباحث مختلفی مثل هوش مصنوعی، آموزش ماشین، پردازش زبان طبیعی و رباتیک عملی هستن. همچنین توی این آزمایشگاه، گروههای هفتگی مطالعه تشکیل میشه و توی جلسات مطالعه، همه چیز در مورد فناوری هوش مصنوعی بررسی میشه.
تو دانشگاه استنفورد، تو مقطع کارشناسی هم میتونین یک منطقه تمرکز به نام “مسیر” یا “TRACK” انتخاب کنین. تو این مسیر، تمام جنبههای هوش مصنوعی و تعامل بین انسان و رایانه مورد بررسی قرار میگیره. همچنین دانشجوها میتونن توی برنامههای کارشناسی ارشد هوش مصنوعی شرکت کنن و گواهینامه فارغالتحصیلی این زمینه رو از دانشگاه استنفورد بگیرن.
4. University of California – Berkeley
باید بهتون بگم که دانشگاه برکلی تو سال ۲۰۱۶ یک مرکز هوش مصنوعی ساخت که توی لیست دانشگاههای قدیمی در زمینه تحصیل و تدریس هوش مصنوعی هست. این مرکز تحقیقاتی هوش مصنوعی به اسم آزمایشگاه (BAIR) توی دانشگاه برکلی وجود داره و محققان از سراسر دنیا رو تو زمینههای مختلف مثل پردازش زبان طبیعی، دید رایانهای، رباتیک و آموزش ماشینی رو دور هم جمع میکنه.
هدف اصلی این آزمایشگاه اینه که هوش مصنوعی رو با رشتههای دیگه و حتی هوش انسانی پیوند بزنه. دانشگاه برکلی در مقاطع مختلف برای علاقمندان به تحصیل در زمینه هوش مصنوعی، دروس مختلفی مثل آموزش ماشینی، رباتیک تعاملی، محاسبات عصبی، رباتیک پیشرفته، الگوریتم تعامل انسان و رایانه و تئوری یادگیری آماری ارائه میده.
دانشجوها تو این دانشگاه میتونن تو دورههای مرتبط با هوش مصنوعی با عناوین رشتههای مهندسی برق و علوم رایانهای شرکت کنن. باید بگم که تو این دانشگاه، انواع پروژههای کوچک و بزرگ با موضوع هوش مصنوعی پر رونقه. برای مثال، مدلسازی سهبعدی برای طراحی داخل ساختمون یا نرمافزاری برای جواب دادن به سوالات کودکان. این پروژهها فقط نمونهای از کارهایی هستن که توی دانشگاه برکلی انجام میشه.
5. Carnegie Mellon University
دانشگاه کارنگی ملون یکی از دانشگاههای برتر برای تحصیل در زمینه هوش مصنوعی هست. این دانشگاه تو تحقیقات تأکید داره و حتی تونست تو سال ۱۹۸۹ با استفاده از شبکههای عصبی، اولین وسیله نقلیه خودکار رو اختراع کنه.
دانشگاه کارنگی ملون منابع خوبی داره و امکانات پیشرفتهای رو فراهم کرده. این دانشگاه با توسعه فناوریهای هوش مصنوعی، داره سعی میکنه دنیا رو به سمتی بهتر و ایمنتر از وضعیت فعلی هدایت کنه. هدف اصلی این دانشگاه اینه که با استفاده از هوش مصنوعی، دنیا رو به یه مکان ایمنتر و بهتر تبدیل کنه.
دانشگاه کارنگی ملون از اولین دانشگاهها بود که تصمیم گرفت هوش مصنوعی رو تو مقاطع کارشناسی به دانشجوها بیاموزه. این دانشگاه عقیده داره که هوش مصنوعی یه میدان جداگانه نیست، بلکه ترکیبی از چند فناوریه که با هم ترکیب میشن. هر کدوم از این فناوریها هم دارای فعالیتهای طراحی شده و نیازمند مطالعه و تحقیق هستن.
دانشگاه CMU داره هوش مصنوعی رو تو مقاطع مختلف مثل کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری، فوق دکتری و تحصیلات تکمیلی به دانشجوها ارائه میده. این موضوع به دانشجوها این امکان رو میده که بر اساس شرایطشون بهترین گزینه رو انتخاب کنن. دانشکده علوم کارنگی ملون دپارتمانهای مختلفی داره که تو زمینه تعامل بین انسان و رایانه، آموزش ماشینی و رباتیک تحقیق میکنن.
اگه به دنبال ساخت یک لوگوی زیبا و به یادموندی برای برندتون هستین و میخواید از هوش مصنوعیها برای این موضوع کمک بگیرید، ما در صفحه “بهترین هوش مصنوعی برای ساخت لوگو” برترینهای این هوش مصنوعیهارو معرفی کردیم.
6. Massachusetts Institute of Technology
تو ادامه معرفی بهترین دانشگاه هوش مصنوعی جهان، به دانشگاه Massachusetts Institute of Technology یا همون MIT میرسیم. دانشکده علوم (MIT) یک بخش خاص داره به اسم مغز و علوم شناختی (BCS) که هدفش مطالعه و تحلیل مغز انسان به شکل مهندسی معکوسه. این کار از طریق مطالعه مولکولها، سیناپسها، اعصاب، مدارها، الگوریتمها، رفتار و شناخت انسانی صورت میگیره. این دانشکده فرصتهای تحصیلی مختلفی رو برای علاقمندان به هوش مصنوعی ارائه میده؛ از کارشناسی و کارشناسی ارشد تا دکتری و حتی برنامههای تابستانی برای دانشجوها.
توی این دانشکده، به تحقیقات عمیق توی زمینههای شبکههای عصبی و روشهای غیر تهاجمی برای مهار بیماریهای مغزی مثل آلزایمر هم پرداخته میشه. آخرین چیزی که از این دانشکده باید بگم اینه که آزمایشگاه تحقیقاتی هوش مصنوعی این دانشکده، کیزمت (Kismet) رو که اولین هوش مصنوعی با احساساته رو ساخت.
تو دانشگاه فناوری ماساچوست یه آزمایشگاه وجود داره که توش همه تحقیقات مرتبط با علوم رایانهای و هوش مصنوعی انجام میشه. تو این آزمایشگاه، ۲۱ گروه تحقیقاتی مختلف توی زمینه هوش مصنوعی و آموزش ماشینی فعالیت میکنن. این گروهها انواع زیرشاخههای هوش مصنوعی رو پوشش میدن، مثل گروه تصمیمگیری بالینی، درک و شناخت محاسباتی و حتی گروه جنسیس (آفرینش).
تو این آزمایشگاه، محققان، مدیران پروژه و دانشجوهای ممتاز توی این گروهها فعالیت میکنن. به همین دلیل، این دانشگاه میتونه یه محیط خوب برای علاقمندان به تحصیل در زمینه هوش مصنوعی باشه. اینم بگم که هر ساله تعداد زیادی دانشجو برای ورود به این دانشگاه درخواست میدن.
7. Tsinghua University
دانشگاه تسینگوا تو پکن یکی از برترین دانشگاههای دنیاست؛ طوری که خیلیها میگن بهترین دانشگاه چین و آسیاست. تو این دانشگاه چندتا برنامه جذاب در زمینه هوش مصنوعی وجود داره. یکی از این برنامهها کارشناسی ارشد مهندسی هوش مصنوعیه. تو این دوره، یاد میگیرین چجوری هوش مصنوعی رو توی کارهای مختلف از جمله اتوماسیون، علوم کامپیوتر و ارتباطات الکترونیک استفاده کنین. همچنین دورهی کارشناسی ارشد این دانشگاه به تدریس درسهای هوش مصنوعی به زبان انگلیسی هم میپردازه.
8. University of Toronto
دانشگاه تورنتو یکی از بهترین دانشگاههای کانادا به حساب میاد و خبر خوب اینجاست که دورههای مختلفی در زمینه هوش مصنوعی داره. مثلاً دانشجوهایی که عاشق علوم کامپیوتر هستن، میتونن توی دنیای هوش مصنوعی فعالیت کنن. همچنین تو وبسایت این دانشگاه سوالات جالبی در مورد هوش مصنوعی مطرح شده، مثل اینکه چطور میشه عملکرد مغز انسان رو با محاسبات توضیح داد یا اینکه چطور میشه از رایانهها برای پشتیبانی و تقویت فعالیتهای روزمرهی مردم استفاده کرد. همچنین دانشکده مهندسی اطلاعات، دورههای مرتبط با هوش مصنوعی رو ارائه میده.
به لطف هوش مصنوعیها الان میتونید بدون استخدام مترجم متنهای ساده و تخصصی که نیاز به ترجمه دارن رو حرفهای ترجمه کنید. اگه میخواید برترین هوش مصنوعیهای مترجم رو بشناسید به صفحه “بهترین هوش مصنوعیها برای ترجمه” ما سر بزنید.
9. University of Illinois at Urbana – Champaign
دانشگاه University of Illinois at Urbana – Champaign یه عالمه درس و دوره هوش مصنوعی داره. مثلاً تو کارشناسی ارشد علوم کامپیوتر، میتونین درسهای جذابی تو زمینه هوش مصنوعی بخونین، مثل یادگیری ماشین، داده کاوی و بینایی کامپیوتر. همینطور تو دکتری، فرصتهای تحقیقاتی تو زمینههای مختلف هوش مصنوعی در دسترسه.
به علاوه کالج مهندسی تو دانشگاه ایلینوی، دورهها و فرصتهای تحقیقاتی در حوزه هوش مصنوعی داره. موضوعاتی مثل یادگیری ماشین، بینایی کامپیوتر، و پردازش زبان طبیعی توش تدریس میشه.
10. University of Michigan
در دانشگاه میشیگان، تو زمینه تحقیقات هوش مصنوعی، یه تیم محقق فعالیت میکنن. این تیم از افرادی با تخصصها و رشتههای مختلف تشکیل شده که تو موضوعات مختلفی مثل تصمیم گیری منطقی، سیستمهای توزیعی چندین عاملی، یادگیری ماشین، یادگیری تقویتی، مدل سازی شناختی، نظریه بازی، پردازش زبان طبیعی، ادراک ماشین، محاسبات مراقبتهای بهداشتی و روباتیک دارن تحقیق میکنن.
تحقیقات توی این زمینه واقعاً تابع بین رشتهایه. علاوه بر علوم کامپیوتر، از زبانشناسی، روانشناسی، اقتصاد، زیستشناسی، کنترلها، آمار و حتی فلسفه هم الهام میگیره. اساتید و دانشجوهای اینجا با همکاریهای فراوان به تحقیقات میپردازن. این انتقال اطلاعات و تجربیات میان اعضای تیم، بهترین نتیجه رو ایجاد میکنه.
11. Zurich Federal Institute of Technology
یکی از دانشگاهای برتر تو زمینه هوش مصنوعی، دانشگاه فدرال فناوری زوریخه، که تو شهر زوریخ تو کشور سوئیس واقع شده. این دانشگاه دو دپارتمان داره، یکیش معمولاً در زمینههای مربوط به سختافزار تدریس میکنه و دپارتمان دیگه هم رشتههای مرتبط به نرمافزار.
برای اونایی که دلشون میخواد تو زمینه هوش مصنوعی تحصیل کنن، یه چیز خیلی مهمه: باید آلمانی بلد باشن. چرا؟ چون بیشتر دورههای تدریس توی این دانشگاه به زبان آلمانیه. ولی خبر خوب اینه که توی مقاطع تکمیلی معمولاً به انگلیسی تدریس میشه، پس نیازی به مدرک آلمانی نداری.
تو این دانشگاه، همچنین رشتههایی مثل علوم کامپیوتر، مهندسی برق، مهندسی پزشکی و فناوری اطلاعات هم با هوش مصنوعی تدریس میشن. این دانشگاه به خاطر پیشرفتهای زیادی که تو زمینه هوش مصنوعی داشته، دانشجوهای بینالمللی خیلی زیادی رو جذب کرده. همچنین این دانشگاه دورههای تحصیلی در مقاطع مختلف مثل کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری، و فوق دکتری رو به دانشجوها ارائه میده.
جدیدا همه چت جی پی تی رو میشناسن. این هوش مصنوعی خیلی در تولید محتوا و کپی رایت مفید واقع شده. اگه میخوای بدونی دیگه چه هوش مصنوعیهایی به تولید محتوای حرفهای کمک میکنه، وارد صفحه “بهترین هوش مصنوعی برای تولید محتوا” ما شو.
سخن پایانی
تو این مقاله به معرفی بهترین دانشگاه هوش مصنوعی جهان پرداختیم. گرفتن مدرک هوش مصنوعی یه جور سرمایهگذاری خیلی باارزشه که میتونه ورود به دنیای هیجانانگیز هوش مصنوعی رو براتون فراهم کنه. تو این دانشگاههای برتر، میتونین تو دنیای هوش مصنوعی دستبهکار بشین و مهارتهاتون رو توی استدلال منطقی، تجزیه و تحلیل دادهها، و حل مسائل بهتر کنین.