فهرست مطالب:
خیلی از ما اسم ChatGPT رو شنیدیم و از قابلیت های و توانایی های اون در جواب به سوالاتمون به وجد اومدیم. یا Google Translate رو هممون حداقل یک بار برای ترجمه سریع ازش استفاده کردیم. این ها تنها دو نمونه از ai های اطراف ما هستن که رشد و پیشرفت سریع اون ها همه رو به وجد آورده.
در سال 2023 شاهد رشد و توسعه سریع هوش مصنوعی (AI) بودیم و استارتاپ های سراسر جهان نیز رشد چشمگیری در خدمات و محصولات ai داشتن. رقابت ها در این فناوری روز به روز بیشتر و پیچیده تر شد و در حال حاضر کشورهایی که حرف بیشتری برای گفتن در صنعت هوش مصنوعی دارن، قدرت بیشتری رو هم در عرصه های جهانی دارن.
در این بین بعضی از کشورها در حوزه هوش مصنوعی پیشرفت بیشتری داشتن و تلاش های اون ها برای رسیدن به فناوری های نو و پیش بردن اهداف استراتژیک خود بیشتر بوده.
هوش مصنوعی تنها به چت جی پی تی و گول ترنسلیت بسنده نمی کنه و در عرصه های اقتصادی، سیاسی، روابط بین المللی و فرهنگی هم شاهد درخشش هر چه بیشتر AI هستیم.
اما کدوم کشورها در فناوری هوش مصنوعی پیشرو هستن؟ در ادامه با بهترین کشورهای پیشرو در هوش مصنوعی آشنا می شیم.
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی یا artificial intelligence که با نام اختصاری AI نشون داده می شه به قابلیت سیستم کامپیوتری اشاره داره که هوش انسانی رو شبیه سازی می کنه. این شبیه سازی رو از طریق ماشین ها، داده های ورودی، الگوریتم ها و مدل های ریاضی انجام می ده.
پردازش زبان طبیعی (NLP)، تشخیص صدا و دید ماشینی از جمله اپلیکیشن های هوش مصنوعی هستن. همچنین در چند سال اخیر اسم ChatGPT به گوشمون خورده که سر و صدای زیادی کرده بود و الان هم با ارتقای این هوش مصنوعی همچنان در صنعت از قابلیت های اون صحبت می شه.
هوش مصنوعی می تونه با توجه به نوع و قابلیت هایی که برای اون تعریف شده، وظایف و فعالیت های مختلفی رو انجام بده و کارهایی که فکر می کنیم فقط انسان ها می تونن انجام بدن رو با کیفیت بالاتری انجام بده.
پردازش داده ها و تحلیل اون ها، یادگیری داده ها، پیش بینی و تصمیم گیری، پردازش زبان طبیعی، تولید متن و تصویر، رباتیک و بینایی ماشین از جمله وظایف رایجی هستش که یک هوش مصنوعی داره.
هوش مصنوعی رو هم می تونیم در تجارت الکترونیک، پزشکی، اقتصاد، منابع انسانی، اتوماسیون صنعتی، بازی های ویدئویی، آموزش و پردازش زبان طبیعی ببینیم. کشورهای مختلف هم برای پیش بردن اهداف اقتصادی، نوآوری و پیشرفت در زمینه های مختلف سعی کردن از این فناوری نهایت استفاده رو ببرن.
بیشتر بخوانید: بهترین هوش مصنوعیها برای یادگیری زبان
12 کشور پیشرو در هوش مصنوعی
با پیشرفت سریع تکنولوژی هوش مصنوعی (AI) به نیرویی تبدیل شده که صنایع و جوامع رو با خودش همراه کرده تا از قابلیت های بی شمار اون در عرصه های مختلف بهره ببرن.
با حضور هوش مصنوعی بعضی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه فرصت رو غنیمت شماردن و با سرمایه گذاری ها کوچک و بزرگ و ارائه استراتژی های راهبردی مختلف سعی کردن در بین کشورهای پیشرو در هوش مصنوعی قرار بگیرن. در ادامه هم با 12 کشور پیشرو در زمینه Artificial Intelligence آشنا می شین که بزرگ ترین اون ها آمریکا و چین هستن.
1. ایالات متحده آمریکا
هر وقت صحبت از کشورهای پیشگام در حوزه تحقیقات هوش مصنوعی می شه، اسم امریکا اولین کشوری هستش که اورده می شه. دانشگاه ها و شرکت های آمریکایی حدود 60 درصد از محققین AI برتر رو در اختیار خودشون دارن.
در حوزه هوش مصنوعی (artificial intelligence) ایالات متحده حرف اول رو می زنه و با کشور چین در تبدیل شدن به ابرقدرت هوش مصنوعی در رقابت تنگاتنگ هستش. در ایالات متحده بالغ بر ۲۴۹ میلیارد دلار از طرف شرکت های خصوصی در این حوزه فناوری سرمایه گذاری شده و از طرف شرکت های دولتی هم خیلی حمایت می شه.
در ایالات متحده امریکا غول های فناوری بزرگ مثل گوگل، اپل، فیسبوک و مایکروسافت حضور دارن که در خط مقدم این کشور قرار دارن و تحقیقات گسترده در زمینه توسعه هوش مصنوعی رو با قدرت پیش می برن.
در کنار این غول های بزرگ فناوری، استارتاپ ها و صنایع کوچک هم در این کشور تمایل خودشون رو در توسعه هوش مصنوعی نشون دادن و همین باعث شده امریکا بتونه در تحقیقات هوش مصنوعی 70 درصد پیشرفت داشته باشه و خودش رو در کنار رقیب های بزرگش مثل چین قرار بده.
2. چین
همیشه وقتی از تکنولوژی های جدید و پیشرفت علم صحبت می شه، اسم چین رو هم در این میان می شنویم. در فناوری هوش مصنوعی هم چین مستثنی نیست و تونسته در سال های اخیر رشد 120 درصدی داشته باشه و خودش رو در توسعه فناوری AI در صدر جدول قرار بده.
موسسات مالی چین مثل Tsinghua University و Peking University در تحقیقات هوش مصنوعی و توسعه این فناوری کمک زیادی به صنعت AI در این کشور کردن و بسیار روی پیدا کردن متخصصان و همکاری های بین المللی تمرکز دارن تا بتونن هر چه بیشتر در این حوزه پیشرفت و دانش خودشون رو افزایش بدن.
غول های بزرگ فناوری چین هم مثل Alibaba، Tencent، Baidu و Huawei در جلو بردن و پیشرفت و توسعه هوش مصنوعی نقش بزرگی داشتن. البته دولت چین هم خیلی از تحقیق و توسعه این حوزه حمایت کرده و برای رشد اقتصاد و فناوری هر چه بیشتر سعی کرده از توسعه ai حمایت خودش رو عملا نشون بده. آمار هم نشون می ده که حمایت مالی دولت چین تا سال 2027 به 38 میلیارد دلار می رسه.
3. انگلستان
انگلستان 121 شرکت قدرتمند و بزرگ در فناوری هوش مصنوعی داره و پیشرفت زیادی در این حوزه در سال های اخیر داشته. البته سرعت توسعه و تحقیقات در انگلستان به اندازه چین نبوده ولی سعی کرده خود را با سرعت ارتقای این نوآوری فناورانه وفق بده و خودش رو در بین لیست ابرقدرت های هوش مصنوعی قرار بده.
انگلستان سعی کرده هوش مصنوعی در راستای فناوری و تکنولوژی های دیگر به سوق بده و الان می بینیم روی توانایی AI در افزایش بهره وری اقتصادی، بهبود خدمات عمومی و نوآوری های جدید سرمایه گذاری می شه.
این کشور روی توسعه و تحقیق هوش مصنوعی به هر قیمتی تمرکز نداره و سعی داره محافظه کارانه تر با رعایت مسئولیت ها در این حوزه سرمایه گذاری کنه تا با ایجاد شفافیت و عدالت در این فناوری اعتماد عموم رو به دست بیاره و مسئولیت پذیری خودش رو در مقابل حفاظت از داده ها نشون بده.
4. کانادا
کانادا اعلام کرده سرمایه ای بالغ بر 1.8 میلیارد دلار رو برای تقویت و ارتقای فناوری هوش مصنوعی قراره در اختیار این حوزه قرار بگیره تا ظرفیت های زیرساختی کانادا رو توسعه بدن و سعی کنن هوش مصنوعی رو در صنایعی مثل کشاورزی و درمان هم وارد کنن.
یکی از راه هایی که کانادا حمایت و پشتیبانی خودش رو نسبت به توسعه هوش مصنوعی نشون داده، تخصیص موسسات و دانشگاه ها به این حوزه از فناوری هستش. دانشگاه تورنتو (University of Toronto) برای مثال از موسسات سرشناخته در فناوری AI هستش. همین تمرکز علمی و دانشگاهی روی هوش مصنوعی باعث شده جامعه و صنایع هم این اجبار رو در خودشون برای توسعه و درگیر شدن با هوش مصنوعی حس کنن.
در سال 2017 هم کانادا استراتژی هوش مصنوعی Pan-Canadian رو ارائه داد و از همکاری بین فعالیت های دانشگاهی و صنعت حمایت کرد.
نکته قابل توجه دیگه هم اینه که کانادا مثل انگلستان روی موارد اخلاقی، عدالت و مسئولیت پذیری در حوزه هوش مصنوعی تاکید داره و سعی می کنه تحقیقات و توسعه ai این موارد رو در اولویت قرار بده.
بیشتر بخوانید: بهترین دانشگاههای هوش مصنوعی جهان
5. فرانسه
فرانسه همیشه در عرصه هوش مصنوعی و توسعه اون پیش قدم بوده و هدفش هم توسعه و رشد اقتصادی، نوآوری و رشد جامعه بوده. تلاش فرانسه رو می شه از تاکید زیادشون روی تحقیق و توسعه، ورود دولت به این عرصه و همکاری فعالیت های دانشگاهی و صنعت متوجه شد.
دولت فرانسه هم به نوبه خودش با برنامه های استراتژیک و سرمایه گذاری سعی کرده حمایت خودش رو نسبت به فناوری هوش مصنوعی نشون بده. فرانسه به دنبال یک دستورالعمل جهانی در مورد هوش مصنوعی هست و با عضویت در گروه هفت (جی۷) و سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) سعی داره به این هدف برسه.
تا الان هم فرانسه تونسته در عرصه فناوری هوش مصنوعی در صنایع و استارتاپ ها رشد خوبی داشته باشه. در همین راستا پاریس به مرکز نوآوری AI تبدیل شده و استارتاپ ها و تحقیقات گسترده ای در حوزه هوش مصنوعی در درمان، اقتصاد و حمل و نقل در این نقطه انجام می شه.
6. هند
بازار هوش مصنوعی در هند قراره در سال 2027 به 17 میلیارد دلار برسه. هند در سال های اخیر سعی کرده روی فناوری هوش مصنوعی تمرکز کنه و سرمایه گذاری های خودش رو در این حوزه افزایش بده و استعدادهای هوش مصنوعی رو در کشور بیشتر از قبل کنه.
در حال حاضر هم در هند 420 هزار کارمند در بخش هوش مصنوعی مشغول به فعالیت هستن و نفوذ زیادی در این زمینه دارن. از دلایلی هم که باعث شده هند در تحقیق و توسعه هوش مصنوعی پیشرفت کنه متخصصان حرفه ای اون هستن.
در کنار این متخصصان دولت هم عملا حمایت خودش رو از حوزه هوش مصنوعی نشون داده و در سال 2019 یک استراتژی ملی برای هوش مصنوعی در نظر گرفته شد و قصد داره هند رو تا سال 2030 به برترین کشور پیشرو در هوش مصنوعی تبدیل کنه.
7. ژاپن
دولت ژاپن برای تسهیل در استفاده از هوش مصنوعی در استارتاپ ها، شرکت های خصوصی، درمان و زمینه های دیگر بودجه اختصاصی در نظر گرفته. تلاش ژاپن در حوزه هوش مصنوعی ترکیبی از توسعه تکنولوژی، تحقیقات و ترغیب در همکاری در هوش مصنوعی در حوزه های مختلف هستش.
ژاپن از گذشته هم تحقیقات و توسعه رباتیک پیشرفته ای داشته و با پیشرفت تکنولوژی ناخواسته خودش رو به سمت هوش مصنوعی کشیده شده و کشور ژاپن رو به یکی از کشورهای پیشرو در هوش مصنوعی تبدیل کرده. طوری که در سال 2023 از طریق 115 سرمایه گذاری مجزا حدود 184 میلیون دلار بودجه به بخش هوش مصنوعی اختصاص داده و اون رو به کشوری قدرتمند در حوزه فناوری و هوش مصنوعی تبدیل کرده؛ که همکاری های بین المللی در این حوزه رو هم تشویق می کنه.
در مثالی آشنا، شرکت های Toyota، Honda و Sony برای توسعه محصولاتشون و بهبود عملکرد و نوآوری خودشون هوش مصنوعی رو وارد عرصه فعالیتشون کردن.
8. آلمان
آلمان هم از دیگر کشورهای اروپایی هستش که در زمینه هوش مصنوعی از کشورها پیشرو بوده و این فناوری به دنبال همکاری دانشگاهی، صنعت و دولت هستش. چیزی که باعث شده آلمان در لیست کشورهای پیشرو در هوش مصنوعی قرار بگیره، متخصصان و دانشمندان اون هستن و باعث شدن قابلیت ها و ظرفیت هوش مصنوعی این کشور بالا بره.
موسساتی مثل Max Planck و Fraunhofer Society در زمینه تحقیقات و توسعه هوش مصنوعی از پیشگامان این کشور هستن و سعی دارن تکنولوژی و فناوری های نو بر پایه هوش مصنوعی رو ارتقا بدن.
کشور آلمان حدود 245 استارتاپ داره و از سال 2013 تا 2022 حدود 7 میلیارد دلار سرمایه گذاری خصوصی به تحقیق و توسعه هوش مصنوعی اختصاص داده شده. و دولت هم در همین راستا قصد داره حمایت و سرمایه گذاری خودش رو در زمینه AI داشته باشه.
9. سنگاپور
کشور سنگاپور دو سوم نیویورک هستش اما از پیشرفته ترین و ثروتمندترین کشورها در آسیا به حساب میاد. سیستم تحصیلی قوی داره و نرخ باسوادی این کشور 97% هستش. دولت هم سعی کرده کشور رو وارد عرصه هوش مصنوعی کنه و اون رو به کشورهای پیشرو در هوش مصنوعی تبدیل کنه.
سنگاپور AI رو از کشاورزی شروع کرد و الان تحقیقات و توسعه هوش مصنوعی رو گسترش داده. شرکت Singtel سنگاپور از جمله شرکت های پیشگام در عرصه ai هستش که کشور رو به یکی از قطب های هوش مصنوعی تبدیل کرده.
10. کره جنوبی
کشور کره جنوبی از کشورهایی هستش که در زمینه هوش مصنوعی خاموشی نداره و همیشه از بهترین کشورهای پیشرو در هوش مصنوعی بوده. این فناوری هم از طرف شرکت ها و واحد های خصوصی و هم دولت مورد حمایت های مالی قابل توجهی قرار گرفته و روی بخش های رباتیک، درمان، شهر هوشمند و ساخت تاکید داره.
این کشور شرکت های رباتیک قوی ای مثل Hanwha و Hyundai رو داره که مسیر خودشون رو در عرصه راهکارهای هوش مصنوعی در حوزه درمان پیش گرفتن.
کره جنوبی خیلی روی همکاری تاکید داره و سعی کرده دولت، همکاری های دانشگاهی و صنعت رو با هم در یک مسیر قرار بده و همین هم باعث شده در فناوری هوش مصنوعی بتونه خیلی پیشرفت کنه.
بیشتر بخوانید: بهترین کتاب های هوش مصنوعی در سال 2024
11. اسرائیل
در طول مدت کوتاهی اسرائیل هم به یکی از کشورهای پیشرو در هوش مصنوعی تبدیل شده. سرمایه گذاری بخش های مختلف روی AI در سال 2023 به 2.3 میلیارد دلار رسید و استارتاپ های مبتنی بر هوش مصنوعی در تولید اپلیکیشن ها پیشرفت زیادی داشتن و این توسعه هوش مصنوعی در بازی (gaming)، سرگرمی، آموزش، تجارت، درمان و اجتماع نقش موثر اون دیده شده.
12. سوئد
کشور سوئد هم از کشورهای پیشرو در فناوری هوش مصنوعی هستش و تمرکز اون روی استفاده از این تکنولوژی در راستای فعالیت ها و بهبود فرایندهای اجتماعی و رشد اقتصادی هستش. سوئد با داشتن موسساتی مانند KTH Royal Institute of Technology و Uppsala University از کشورهای معتبر و پیشرفته در زمینه آکادمیک محسوب می شه.
از گذشته هم متخصصان این کشور در حوزه یادگیری ماشین (machine learning)، رباتیک و پردازش زبان طبیعی از پیشگامان بودن و با ورود به هوش مصنوعی پیشرفت چشمگیری داشتن.
چیزی که باعث شده از سوئد به عنوان یکی از کشورهای پیشرفته در هوش مصنوعی یاد بشه همکاری متخصصان، حمایت دولت و ماهیت استارتاپ های اون ها هستش که در تلاش هستن علاوه بر توسعه AI، در روند کاری با شفافیت کار کنن و امنیت اطلاعات کاربران رو تضمین کنن.
بیشتر بخوانید: بهترین هوش مصنوعیها برای ترجمه
جمع بندی
در این مقاله با 12 کشور پیشرو در هوش مصنوعی آشنا شدیم که بزرگ ترین اون ها ایالات متحده امریکا و چین هستن. هوش مصنوعی بخش بزرگی از زندگی ما رو در بر گرفته و روز به روز به قابلیت های این فناوری اضافه می شه و خودش رو بخش های مختلف و صنایع گوناگون جا می ده.